top of page

İŞYERİNDE RAMAZAN AYINDA YEMEK VERİLMEMESİ İŞÇİ AÇISINDAN HAKLI FESİH NEDENİ MİDİR?


İşyerinde Ramazan Ayında Yemek Verilmemesi İşçi İçin Haklı Fesih Nedeni midir?
İşyerinde Ramazan ayında Yemek Verilmemesi İşçi İçin Haklı Fesih Sebebi midir?

RAMAZAN AYINDA ORUÇ TUTAN İŞÇİLER İÇİN YEMEK YARDIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ

İşyeri uygulamalarında genel olarak üç farklı yemek yardımı verilmektedir. Bu yemek yardımları

  • İşyerinde yemekhane hizmet verilmesi,

  • Yemek kartı verilmesi,

  • Nakit yemek yardımı verilmesi şeklinde sayılabilir.


Sayılan işyeri uygulamalarının Ramazan ayında oruç tutan işçiler bakımından ne şekilde değerlendirileceği işçiler tarafından merak konusu olmuştur. Düzenlemiş olduğumuz yazı içerisinde bu konu hukuki olarak değerlendirilmiştir.

 


İŞVERENİN NORMAL ZAMANDA İŞYERİNDE AYNİ OLARAK YEMEK YARDIMI SAĞLAMASINA YA DA YEMEK KARTI VEYA NAKİT YEMEK YARDIMINDA BULUNMASINA RAĞMEN RAMAZAN AYINDA BU YARDIMLARINI KALDIRMASI İŞÇİ AÇISINDAN HAKLI FESİH NEDENİ TEŞKİL EDER Mİ?

Ayni olarak yemek yardımı yapılan işyerlerinde Ramazan ayı boyunca yemek verilmemesi gibi durumlar yaşanabilmektedir. Ramazan ayı dışında ayni olarak yemek verilen bir işyerinde Ramazan ayı için bu yemek yardımının durdurulması İş Mevzuatı’na ve Anayasa’ya açıkça aykırı olup işçi açısından haklı fesih nedeni teşkil edecektir.

 


İŞYERİNDE HER SENE RAMAZAN AYINDA YEMEKHANE KAPALI TUTULUYORSA YANİ BU DURUM İŞVERENİN İŞYERİ UYGULAMASI HALİNE GELMİŞSE, İŞÇİ RAMAZAN AYLARINDA YEMEK VERİLMEMESİ SEBEBİNDEN ÖTÜRÜ HAKLI FESİH İMKÂNI KAZANIR MI?

İşverenin uygulaması, ramazan ayında yemekhaneyi kapalı tutmaksa, bu durum işçiye haklı fesih imkânı vermez. İşçiye ayni olarak yemek verilmesi sosyal bir haktır. Ancak işveren bu sosyal hakkın sınırlarını yönetim hakkı çerçevesinde çizebilmektedir. İşyerinde daha önce hiçbir şekilde ramazan ayında yemekhane açık olmamış ise bu sosyal hakkın sınırları işveren tarafından çizilmiş demektir. İşverenin ramazan ayında da yemek vereceğine yönelik daha evvel verilmiş bir taahhüdü varsa bu durum farklı şekilde değerlendirilebilir. Ancak işverenin böyle bir taahhüdü yoksa ve işyerinde ramazan aylarında yemek verilme gibi bir uygulama da bulunmuyorsa işçinin haklı fesih imkânı bulunmamaktadır.

 


AYNİ OLARAK YEMEK YARDIMI YAPAN İŞVERENİN RAMAZAN AYINDA BU YARDIMI ORUÇ TUTAN İŞÇİLERE NAKİT OLARAK VERME ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?

Ayni yemek yardımı yapan işveren oruç tutan işçilere bu yardımın karşılığını nakit olarak vermek zorunda olmayıp yemekhaneyi hazır bulundurarak yasal yükümlülüğünü yerine getirmiş olmaktadır. Yani oruç tutan işçi, bu sebeple işyerinde yemediği yemeğin ücretini işverenden talep edemez. İşveren yemek parası yerine işyerinde yemekhane hizmeti sunuyorsa, oruç tutan çalışanlara yemek yerine bunun bedelini ödemek zorunda değildir. Ancak yemek yerine Ramazan ayında yemek bedelinin ödeneceği sözleşme ile hükme bağlanmış ise işveren bu yemek bedelini oruç tutan çalışanlara ödemek zorundadır.


 

NORMAL ZAMANDA NAKİT YEMEK YA DA YEMEK KARTI YARDIMI YAPAN İŞVEREN BU YARDIMLARI RAMAZAN AYINDA YAPMAYA DEVAM ETMEK ZORUNDA MIDIR? İŞVEREN BU YARDIMLARA RAMAZAN AYINDA DEVAM ETMEZSE BU DURUM İŞÇİ İÇİN HAKLI FESİH NEDENİ TEŞKİL EDER Mİ?

İşveren işçilere normal zamanda nakit yemek ya da yemek kartı yardımı yapmaktaysa, Ramazan ayında da bu ödemeleri yapmaya devam etmek durumundadır. Aksi halde işverenler 4857 sayılı İş Kanunu'nun 5. maddesi kapsamında hem idari para cezası ile karşılaşabilecek hem de işçiye kıdem tazminatı ve 4 aya kadar ayrımcılık tazminatı ödemek zorunda kalabileceklerdir. Yukarıda açıklamış olduğumuz işyeri uygulaması hususu bu konunun istisnasını oluşturmaktadır.

 


 

Avukat Gökhan Sarı Hukuk Bürosu

Hukuki sorunlarınıza dair her türlü görüş, yorum ve sorularınızı sitemiz üzerinde bulunan Whatsapp iletişim butonunu kullanarak bize yöneltebilirsiniz.

 

Comments


bottom of page